Prezența partenerului în sala de naștere

Prezența partenerului în sala de naștere. E bine soțul să asiste la venirea pe lume a bebelușului?

„Și băieții plâng câteodată", vorba cântecului. Emoțiile sunt valabile inclusiv pentru viitorii tați care sunt în dilema de a asista sau nu la nașterea copilului. Chiar dacă sunt mai reținuți, bărbații la fel au diverse stări când vorbim de evenimente cu încărcătură sentimentală pronunțată. Așadar, ce facem în cazul dat?

Pentru început, recomandăm o comunicare sinceră, deschisă. Poate fi într-un cadru intim, după serviciu sau la o cină în doi. Viitoarele mame au la fel îndoieli dacă e o idee inspirată prezența viitorului tătic în sala de naștere. Mereu caută răspunsuri, însă nu înțeleg că el se găsește chiar lângă ele, la partenerul lor. Sunt o sumedenie de femei care insistă participarea acestuia la eveniment, indiferent că e pro sau contra soțul/partenerul.

Fiți sinceri unul față de celălalt. Da, e un eveniment important pentru voi doi, în special pentru tine, viitoarea mămică. Sarcina e o perioadă în care gravidele sunt mai sensibile, ușor iritabile, când apar anumite polemici nu neapărat argumentele noastre vor domina discuția. Dar, nu uităm să analizăm la rece părerea partenerului.

În multe țări este încurajată prezența soțului/partenerului. Sunt ore de educație prenatală la care de obicei participă inclusiv viitorii tați. Procesul nașterii este descris cu detalii, iar lor li se explică faptul că un asemenea moment unic nu trebuie ratat.
Acesta este și scopul nostru, cel de a încuraja viitorii tați să înțeleagă acest process miraculos.

Partenerul nu numai că trebie să fie acolo lângă tine, dar el e „avocatul" tău în perioada travaliului, scopul lui fiind de susținere morală și fizică. El are multe de făcut: de la exercițiile și masajul spatelui până a-ți aduce aminte de respirație în perioada contracțiilor.
Prin discuții sincere inițiate în momentul potrivit, veți conveni de comun acord ce e mai bine pentru voi.

Din propria experiență, majoritatea tăticilor sunt extrem de speriați de acest proces. În viziunea lor cred că vor vedea numai sânge, mult sânge. Unii acceptă această provocare pentru ca așa decide femeia însărcinată, alții se opun, dar totuși cedează. Ține de fiecare în parte ce hotărâre și unde se simte mai bine. Încurajez prezența viitorilor tătici măcar la o ședință de cursuri de pregătire de naștere, să înțeleagă că venirea pe lume a unui omuleț e un miracol și nu trebuie să-l rateze.

Indiferent de decizia luată, noi îți dorim să fii curajoasă, dragă mămică.

Cu drag, echipa Academia Burticilor

Made on
Tilda